Найзагадковіші пророцтва Біблії Народження Еммануїла (3 фото)

Найзагадковіші пророцтва Біблії Народження Еммануїла (3 фото)

Біблія сповнена пророцтв про долі світу, окремих народів і конкретних людей. А деякі біблійні книги навіть називаються пророчими, тобто розповідати, як вірить Церква, волю Божу: такі книги пророків Ісаї, Єремії, Єзекіїля, Даниїла … Не всі з цих пророцтв ясні, а деякі здаються зовсім темними. Але навіть в самих незрозумілих пророцтвах обов’язково є сенс, і часто – дуже глибокий і важливий для нас. Про це проект «Фоми» «Найзагадковіші пророцтва Біблії».

733 рік до Різдва Христового. Ізраїльський цар Факей і сирійський правитель Рецин, з якими Іудея відмовилася вступати в союз проти Ассирії, йдуть на Єрусалим, щоб його зруйнувати (Єрусалим в той час був столицею Іудейського царства. Ізраїльське ж царство було сусідньою державою на північ від Юдеї. – Прим. Ред .) Це сильні вороги, і цар юдейський Ахаз готується дати їм відсіч. Але в цей відповідальний момент один з царських вельмож, Ісая, говорить йому щось, мабуть, абсолютно недоречне: Нічого не роби і не хвилюйся, небезпека мине сама собою: «Пильнуй і будь спокійний. Не бійся, і нехай не сумує серце твоє від двох кінців цих димлячих головешок, від полум’я гніву Реціна й Арама та сина Ремалії. Сирія, Єфрем та син Ремаліїн попорадили проти тебе лихе … Але Господь Бог так говорить: Цього не станеться й не буде! »(Іс 7: 4-7).

Послухайте, доме Давидів, Хіба мало для вас утруднювати людей, що ви хочете ускладнювати і Бога мого? Тому Господь Сам дасть вам знака: Ось Діва в утробі зачне, і Сина породить, і назвеш ім’я Йому: Еммануїл. Він буде харчуватися молоком і медом, аж поки не пізнає відкидати худе і обирати добре; Бо поки Цей Немовля, як зло відкидати худе і обирати добре, земля та, якої ти боїшся, буде залишена обома царями її. Книга пророка Ісаї, глава 7, вірші 13-16

Бартоломе Естебан Мурільйо, "Поклоніння Пастухов".

Незважаючи на широку популярність, пророцтво це дуже загадкове, і «загадок» в ньому щонайменше три.

Перша «загадка»

– це ті цілі, які рухають пророком Ісаєю. Адже він звертається до юдейського царя Ахаза ні з пророкуванням майбутнього. Він пропонує йому зн? Мение, покликане підтвердити справжність перш сказаних слів. Але що ж це за знамення, якщо воно станеться тільки в далекому майбутньому? Начебто воно покликане було переконати царя Ахаза в неспроможності військових ініціатив Факея і Рецина – але хіба могло воно кого-небудь у чому-небудь переконати? Нагадаємо: події, сучасником яких був Ісая, розгорталися в другій половині VIII століття до Різдва Христового. Тобто до Різдва залишалося ще 700 з гаком років, і за часів Ісаї воно ніяк не могло бути «знаменням» чого б то не було!

Як це пояснити: Святитель Василь Великий звертає увагу на слова Слухайте ж, доме Давидів Ахаз відмовився просити знака від Ісаї, пояснює він, тому знамення дає вже Сам Господь, і не Ахаза, але всьому Давидів дім. Сповіщаючи непорочне Різдво Спасителя світу, Господь показує іудеям, за словом святителя Василя, «що для роду людського неможливо інакше виправлення, як тільки через пришестя до людей Бога Слова».

Майбутнє подія – народження Месії в роді царя Давида – мало «служити доказом, посвідченням того, що і в даний раз доме Давидів не згине», – пояснював професор Санкт-Петербурзької духовної академії Олександр Павлович Лопухін. Але воно вимагало від Ахаза «всієї сили віри в обітниці, дані їх праотця, Давиду», якій у царя, очевидно, не було, тому це пророцтво стало знаменням не для нього, але для всієї старозавітної Церкви.

Друга «загадка»

– пов’язана зі словом «Діва». У єврейському оригіналі тут використано слово h? ‘Alm ?, яке не обов’язково перекладається як «незаймана», воно може означати і молоду жінку, що неодноразово підкреслювали іудейські критики християн.

Як це пояснити: По-перше, незважаючи на багатозначність цього слова, в Біблії воно все ж майже завжди означає саме незаміжню дівчину. У цьому сенсі дівою іменується наречена Ісаака Ревека (Бут 24:43); це слово фігурує в тих фрагментах Книги Притч Соломонових (Притч 30:19), Второзаконня (Втор 22: 25-27) і Третьої книги Царств (3 Цар 1: 3-4), де акцентується тема невинності.

По-друге, сімдесят два тлумачів, які зробили в кінці III – початку II століття до Р. Х. знаменитий грецький переклад Біблії на замовлення єгипетського царя Птолемея Филадельфа, перевели єврейське h? ‘Alm? грецьким словом. яке вже однозначно перекладається як Діва. Для Церкви, яка приймає цей переклад (який отримав назву Септуагінта) як натхненний Богом, це важливий аргумент.

Ну, а головне – і на це вказували багато святих отців – сам сенс зн? Менія (тобто знаменної події) втрачається, якщо h? ‘Alm? розуміти в значенні «молода жінка». «Чи дивно, щоб одна з багатьох жінка, що живе з чоловіком, стала матір’ю хлопця,» – вигукує Василь Великий. Йому вторить Іоанн Златоуст: «Якби це була не діва, то не було б і знамення. Знамення повинно … перевершувати звичайний порядок природи, бути чудовим і незвичайним … Якби йшлося про дружину, що народжує за законом природи, то для чого пророк назвав би знаменням то, що буває щодня? »

Найзагадковіші пророцтва Біблії Народження Еммануїла (3 фото)

Третя «загадка»

– це ім’я Дитини. Пророк називає Його Еммануілом – але тоді до чого тут Ісус з Назарета?

Як це пояснити: «Еммануїл» по-єврейському означає «з нами Бог», і це дуже точно описує те, що сталося в момент народження Господа Ісуса: Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди (Ін 1:14 ). Бог прийшов на землю і жив з нами. Таким чином, пояснює архімандрит Іов (Гумер), в пророцтві Ісаї передбачити не власне ім’я Спасителя, а щось набагато більш суттєве – то, що Спасителем стане Сам Бог, Який втілиться і буде присутній в світі серед людей.

Він буде і Бог, і людина – але людина об? Ваний, з самого народження обрав добре і відкинув зле. Саме так все святі отці пояснюють не цілком ясні в російській перекладі слова пророцтва Він буде харчуватися молоком і медом, аж поки не пізнає відкидати худе і обирати добре (Іс. 7:15).

Чим важливо це пророцтво: Цей фрагмент з книги пророка Ісаї – один з найвідоміших і важливих в Біблії. Адже мова в ньому йде не тільки про Різдво Ісуса Христа від Пречистої Діви Марії, а й про те, що Христос буде одночасно і людиною, і Богом.

Де ще можна почути слова пророцтва: Пророцтво про народження Еммануїла від Діви цитується в Євангелії від Матвія: ці слова чує уві сні від Ангела праведний Йосип, заручена з Пресвятою Богородицею, і переконується в непорочне зачаття Немовляти (Мф 1:22, 23). Крім того, воно входить до складу читань зі Старого Завіту (паремій), які звучать в храмі в день напередодні Різдва Христового (на службі шостої години) і в саме свято Різдва (на вечірньо). Також цей фрагмент книги пророка Ісаї читають в п’ятницю другої седмиці Великого посту на службі шостої години.

Редакція дякує за допомогу в підготовці матеріалу доцента Кафедри біблеїстики Православного Свято-Тихонівського гуманітарного університету, кандидата богослов’я Михайла Анатолійовича Скобелєва

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *

*

code